Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Artikelen
  5. Tuingereedschappen

Tuingereedschappen

Grondbewerking

Landhak
De landhak is een stuk tuingereedschap dat je niet vaak meer ziet in Nederland maar dat nog veel gebruikt wordt in andere werelddelen zoals Afrika en Azië. De landhak heeft een steel met daarin een blad dat een beetje lijkt op het blad van een schep en dat haaks op de steel staat. De landhak is multifunctioneel en wordt vooral gebruikt om zaaibedden mee te maken maar ook om onkruid mee te verwijderen en zelfs te graven.

Cultivators
Cultivators zijn er zoals vele tuingereedschappen in meerdere vormen. Meestal is de cultivator in de vorm een soort klauw en is het een kleinere versie van de cultivators die je misschien wel eens achter een tractor hebt gezien. Cultivators zijn multifunctioneel en worden ook vaak gebruikt om een mooi zaaibed te maken. De cultivator is dus ook zeer geschikt om onkruid en grote graspollen mee te verwijderen.

Woelvork
Ook wel op zijn Frans grelinette genoemd. Dit komt omdat een bekende tuinder uit Québec dit stuk gereedschap bekendheid heeft gebracht. De woelvork is een heel populair stuk gereedschap en ziet eruit als een grote spitvork met twee stelen eraan. De woelvork wordt echter niet gebruikt om mee te spitten maar om de grond te beluchten, om de bovenste laag minder compact te maken en om bij de wortelteelt mooie diepe gangen voor de wortel te maken.

Spade en bats
De schep verdeeld in twee soorten. De spade veel gebruikt om plantgaten te graven, bodemprofielen te maken en om in hardere grond te graven. De bats is breder dan de spade en is perfect om bijvoorbeeld compost of zand te scheppen en om in losse zandgronden te graven.

Spitvork
De spitvork van oudsher veel gebruikt om mee te spitten. Wij gebruiken de spitvork vooral om composthopen mee te maken omdat we aan niet kerende grondbewerking doen.

Tuinschepje
Ook kleine tuingereedschappen zoals een plantenschepje of tuinschepje zijn onmisbaar in de moestuin. Wil je jonge groenteplantjes of bijvoorbeeld uien in de grond zetten, dan ontkom je niet aan dit eenvoudige schepje.

Onkruid bestrijden

Wielschoffel
De wielschoffel is een schoffel die onder een frame met 1 of 2 wielen zit. Doordat deze schoffel wielen heeft is hij snel en gemakkelijk over een bed te duwen. Je kan op deze manier meer kracht zetten en gemakkelijker onkruid onder de grond afsnijden.

Rolschoffel
De rolschoffel is een soort rol vol met kleinere schoffels. Deze draaien rond over het bed en snijden zowel boven als onder de grond het onkruid af.

Steelschoffels/Duwschoffels
De steelschoffels kom je in allerlei soorten en maten tegen zo heb je halvemaanvormige schoffels, beugelschoffels, kantelschoffels en hakschoffels die we in het volgende stukje nog apart bespreken. Het doel van de schoffel is om kort onder de grond het onkruid af te snijden het is daarom ook belangrijk om schoffels goed scherp te houden.

Hakschoffels
De hakschoffels duw je niet maar trek je naar je toe. Ze wijzen dan ook de andere richting op dan de duwschoffels. Met de hakschoffels kan je gemakkelijker diep onkruid weghalen. Het is een soort kruising tussen de schoffel en de landhak en kan zowel als schoffel als hak gebruikt worden.

Harken

Tuinhark
De tuinhark heeft meestal kromme tanden en is niet erg breed. De tuinhark wordt gebruikt om van alles bij elkaar te harken maar je kan er ook kleine stukken mee egaliseren door de achterkant van de hark te gebruiken.

Egaliseerhark-landhark
Een egaliseer of een landhark is vaak een brede hark met rechte tanden die wordt gebruikt om de groentebedden mee te egaliseren en zo tegelijk een mooi zaai en plantbed te maken. De landharken zijn vaak 40 tot soms wel 80 cm breed zodat je maar een keer hoeft te lopen als je een heel groentebed wil aanharken.

Bladhark
Een bladhark heb je vast wel een gebruikt in de herfst! De bladhark wordt eigenlijk alleen gebruikt om bladeren te verzamelen. Heel handig om mulch of compost materiaal mee bijeen te harken. Een bladhark is vaak van plastic of aluminium en heeft buigzame tanden.

Snoeien en oogsten

Snoeischaar
De snoeischaar wordt gebruikt om takken af te knippen die tot 25mm dik zijn en kan in de moestuin ook handig worden ingezet om bijvoorbeeld stelen van kolen door te knippen. De snoeischaar kan je kopen in twee varianten de papagaaienbek en het aanbeeld. Wij raden de papagaaienbek aan omdat deze een mooie snede maakt. De aanbeeld snoeischaar heeft een systeem waarbij de twee scharen op elkaar worden gedrukt en dit kan de plant die je wil snoeien beschadigen.

Takkenschaar
De takkenschaar is de grote broer van de snoeischaar. Deze schaar wordt net als de snoeischaar bij de snoei van takken gebruikt en kan worde ingezet voor takken tot afhankelijk van type en model van 50 tot 70 mm dikte. Vaak zijn deze takkenscharen uitschuifbaar zodat je makkelijker hogere takken bereikt in de boom.

Mes
Een goede tuinder heeft altijd een mes opzak. Een mes is misschien wel het meest bruikbare voorwerp in de tuin en komt altijd wel van pas. Zorg dat hij goed scherp is en je zal er veel plezier van hebben.

Takkenzaag
Een takkenzaag wordt gebruikt bij het snoeien van bomen en wordt gebruikt voor dikkere takken die je met een takkenschaar niet af kan knippen. Een takkenzaag is vaak gebogen zodat je makkelijk de goede hoek kan nemen om een ronde tak af te zagen.

Sikkel-zeis
Iemand die op het platteland is opgegroeid zal ze misschien vaker hebben gezien maar je zal een boer of tuinder hier tegenwoordig niet meer vaak mee zien. Toch zijn de sikkel en de zeis heel handig in de tuin. Je kan er bijvoorbeeld zeer efficiënt gras mee maaien of groenbemesters afsnijden. Ook kan je een sikkel gebruiken om bepaalde gewassen te oogsten. De zeis is nog erg populair in het alpengebied waar er ook zeiswedstrijden worden gehouden.