Kennisbank de Tuinders

  1. Home
  2. Docs
  3. Kennisbank de Tuinders
  4. Plantinformatie
  5. Spinazie

Spinazie

Oogstseizoen
Volle grond: mei tot en met oktober
Koude kas: maart tot en met december

Wat heeft deze plant nodig
Spinazie is wel kieskeurig in haar bodem. Het beste groeit spinazie op een goed doorlaatbare en luchtige ondergrond die aan de andere kant wel genoeg vochthoudend is. Te luchtige net bewerkte grond is geen goede ondergrond voor spinazie, maar dichtgeslibde bodems zijn ook niet goed. Zandleem- of leembodems met veel humus vormen de beste ondergrond.

Voorjaars-, zomer- of najaarsteelt
In principe kun je bijna het hele jaar door spinazie telen. Je hebt de vroege teelt, van januari tot midden april. De zomerteelt van april tot eind juni en de late teelt die start in augustus. Als je zelf graag spinazie wilt telen, doe je dat best in de minder warme maanden, dat gaat het makkelijkst en je blaadjes zullen er minder snel verlept uitzien. Wil je echt in de hele koude maanden ook spinazie telen dan kun je dit in een koude kas doen.

Welke delen van de plant gebruiken we
Van de spinazie gebruiken we het blad. Je kunt ervoor kiezen om in één keer al het blad af te snijden. Voor de voorjaars- en najaarsteelt is het echter ook goed aan te raden om telkens de buitenste blaadjes te plukken waarna de plant nog verder kan groeien en je er wat langer van kan oogsten. In de zomer is de kans op doorschieten erg groot. Dan kan er dus beter gekozen worden voor het in één keer afsnijden van al het blad.

Hoe te verwerken
Het is verstandig om spinazie goed te wassen. Zeker soorten met geribbeld blad of diepe nerven kunnen veel aarde vasthouden. Als je grote bladeren hebt kun je overwegen om de stelen van de bladeren af te breken als deze bitter smaken. Proef van tevoren even. Deze groente is zowel rauw als warm bereid erg lekker. Spinazie slinkt bij bereiding nog behoorlijk. Reken daarom per persoon 300 tot 450 gram spinazie als je deze warm gaat bereiden. Rauw kan spinazie ook goed in salades gebruikt worden.

Combineert in de keuken goed met: bieten, boter, citrusvruchten, dille, dragon, Indiase specerijen, (geiten) kaas, kervel, knoflook, mierikswortel, mosterd, noten, paddenstoelen, pijnboompitten, room, venkel(zaad), witte wijn, zuring.

Wetenswaardigheid
Wist je dat Popeye in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd om mensen te stimuleren minder vlees te laten eten en zo zuiniger te leven? Door de reclame nam de verkoop van spinazie met 30% toe en stond de groente zelfs in de top drie van favoriete kindergroenten.

Bronnen:

Groentebijbel, van aardappelpuree tot zuringsoufflé. Mari Maris

Handboek ecologisch tuinieren. Velt